Direktlänk till inlägg 17 september 2011
Igår bjöd våran Somaliske ibni (son) oss på middag
...eller "djungelson " som Shamarke kallar sig själv för *ler* ... Shamarke kommer verkligen från en liten liten djungleby som ligger på afrikas horn , våran ibni är stolt över sitt ursprung , vilket han ska vara ...ja vilket vi alla borde vara !! ...och som sagt , igår bjöd våran ibni oss på en mycket god afrikansk middag (det gör han lite nu och då ;)) Hjärtegullet och hennes stolta föräldrar åt naturligtvis också tillsammans med oss *ler*
Jag lärde känna denne unge man i våras då han var med i projektet Kulturdagen med afrikanskt mat som tema som vi annornande i Gula Villan *ler*
Sharmarke var en av dem som var med och lagade mat ...22 år och redan en stor mästerkock i det afrikanska matlagningskonsten *ler*
Vi fann varandra direkt och från den dagen har han varit min ibni och jag hans sveska mammi *ler*
Sharmarke lagar gärna mat och bjuder oss lite nu och då på denna gudagod mat och igår var det som sagt dax igen att få avnjuta denna underbara mat som afrikans mat är ...ja den slår till och med taimaten med hästlängder *ler*
Igår så var det Ogali , ett samlingsnamn för flera olika maträtter(typ tappas fast afrikanskt :)) det var det två mycket goda maträtter plus tillbehör som dukades upp på vårat middagsbord *ler*
En för icke köttätare och en för köttätare ...och de som äter både och *blink*
Räksoppa ...fast det är mer som en gryta *ler*
Skiva 4 rödlökar
Skär 2 grönpeppar i mindre bitar (låt fröna vara kvar för hettans skull )
Fräs rödlöken och grönpepparn tillsammans i en stekpanna .....
Skär 2 tomater i klyftor och tillsätt ...låt koka ner och tillsätt sedan
en burk kokosmjölk ....
Krydda med svartpeppar , en liten nypa salt och citronpeppar
Häll i räkorna koka upp ....färdigt *ler*
Kycklinklubbor i ugn
Täck en ungsfast form med bamije (skrolla ner :))) och fyra
skivade tomater , krydda med svartpeppar , citronpeppar och
en nypa salt och ringla över lite olivolja ....
Krydda även kycklingklubborna med svartpeppar , citronpeppar och
salt och lägg dem sedan på bamijen och tomaterna och häll över
en kopp vatten ställ sedan in formen i ugnen på 200 grader i 30 min *ler*
Detta är bamij...den ser ut som en korsning mellan en gurka och zuccini ...
Konsistensen är som zuccini , men en väldigt kryddstak sådan *skrattar*
Finns att köpa på Arabic Shop i Skellefteå ....(går att frysa)
Till detta äter man en stor klimpliknande majsboll som man
skär bitar ur ...man ska egentligen använda bitarna från denna majsbollsklump till att äta med ....afrikansk mat skall egentligen ätas med händerna ....
.....men det går lika bra med bestick om man föredrar det *ler*
Majsmjöl som blands med kokande vatten och lite salt ...rör
ihop till en klumpliknande boll , doppa sleven lite då och då i
det kokande vattnet ...stjälp upp "klumpen" på en tallrik och
ställ mitt på bordet *ler*
Afrikans sallad (väldigt stark)
(glömde tyvärr ta bild på den )
Salladsblad
Skiva 2 grönpeppar (frön ska vara kvar)
skär tre tomater i klyftor och dela klyftorna i
mindre bitar
skiva en rödlök
Gör en dressing på en pressad citron , lite olivolja och en nypa
salt och häll över salladen ......
Lycka till *ler*
Detta var en liten inblick i det afrikanska köket och vad vi åt till middag igår och en sak är säkert vi njöt alla av denna gudagoda måltid *ler*
Våran djungelson är även intresserad av svensk husmanskost och som han mer än gärna äter (och till motsattsen av vad mågna tror så har detta med griskött inget med religionen att göra ....utan det är en urgamal sed och kultur att inte äta griskött men som har blivit kopplad till deras religion ...som så mycket annat som egentligen inte har med religionen att göra :))).....dessutom älskar våran ibni surströmming *skrattar* .... Jag håller även på att lära min goe djungelson att laga svensk mat och Shamarke är en mycket duktig och ivrig elev *skrattar*
Jag och Shamarke kommer garanterat att komma tillbaka med fler afrikanska
recept ...för vi lagar mat tillsammans lite nu och då *ler*
Tack för titten och varmt välkomna åter *ler*
Crea diem
Varma kramar *ler*
Jag är tvåhänt , dvs , jag skriver med höger , men kan även skriva med vänster hand , om jag vill och har lust , men det blir dock inte vackert ....inte för att jag har någon vidare handstil då jag skriver med höger hand heller , men det blir be...