Direktlänk till inlägg 17 september 2011

En doft från afrika ...........

Av Berith - 17 september 2011 10:30

Igår bjöd våran Somaliske ibni (son) oss på middag  

 ...eller "djungelson "  som Shamarke kallar sig  själv för *ler* ...  Shamarke  kommer verkligen från en liten liten djungleby som ligger på afrikas horn  , våran ibni  är stolt över sitt ursprung , vilket han ska vara ...ja vilket vi alla borde vara !!  ...och som sagt , igår bjöd våran ibni oss på en mycket god afrikansk middag (det gör han lite nu och då ;)) Hjärtegullet och hennes stolta föräldrar åt naturligtvis också  tillsammans med oss *ler*




Jag lärde känna denne unge man i våras då han var med i projektet Kulturdagen med afrikanskt mat som tema som vi annornande i Gula Villan *ler*

 Sharmarke var en av dem som var med och lagade mat ...22 år och redan en stor mästerkock i det afrikanska matlagningskonsten *ler*

Vi fann varandra direkt och från den dagen har han varit min ibni och jag hans sveska mammi *ler*

Sharmarke lagar gärna mat och bjuder oss lite nu och då på denna gudagod mat och igår var  det som sagt dax igen att få avnjuta denna underbara mat som afrikans mat är ...ja den slår till och med taimaten med hästlängder *ler*


Igår så var det  Ogali , ett samlingsnamn för flera olika maträtter(typ tappas fast afrikanskt :))   det var det två mycket goda maträtter plus tillbehör som dukades upp på vårat middagsbord *ler*

En för icke köttätare och en för köttätare ...och de som äter både och *blink*


 Räksoppa ...fast det är mer som en gryta *ler*


   


Skiva  4 rödlökar

Skär 2 grönpeppar i mindre bitar (låt fröna vara kvar för hettans skull )

Fräs rödlöken och grönpepparn tillsammans i en stekpanna .....

Skär 2 tomater i klyftor och tillsätt ...låt koka ner och tillsätt sedan

en burk kokosmjölk ....

Krydda med svartpeppar , en liten nypa salt och citronpeppar

Häll i räkorna koka upp ....färdigt *ler*


Kycklinklubbor  i ugn


 


Täck en ungsfast form med bamije (skrolla ner :))) och fyra

skivade tomater , krydda med svartpeppar , citronpeppar och

en nypa salt och ringla över lite olivolja ....

Krydda även kycklingklubborna med svartpeppar , citronpeppar och

salt och lägg dem sedan på bamijen och tomaterna och häll över

en kopp vatten ställ sedan in formen i ugnen på 200 grader i 30 min  *ler*


      


Detta är bamij...den ser ut som en korsning mellan en gurka och zuccini ...

Konsistensen är som zuccini , men en väldigt kryddstak sådan *skrattar*

Finns att köpa på Arabic Shop i Skellefteå ....(går att frysa)


   


Till detta äter man en stor klimpliknande majsboll som man

skär bitar ur  ...man ska egentligen använda bitarna från denna majsbollsklump till att äta med ....afrikansk mat skall egentligen ätas med händerna ....

.....men det går lika bra med bestick om man föredrar det *ler*


Majsmjöl som blands med kokande vatten och lite salt ...rör

ihop till en klumpliknande boll , doppa sleven lite då och då i

det kokande vattnet ...stjälp upp "klumpen" på en tallrik och

ställ mitt på bordet *ler*


Afrikans sallad (väldigt stark)

(glömde tyvärr ta bild på den )


Salladsblad

Skiva 2 grönpeppar (frön ska vara kvar)

skär tre tomater i klyftor och dela klyftorna i

mindre bitar

skiva en rödlök


Gör en dressing på en pressad citron , lite olivolja och en nypa

salt och häll över salladen ......


Lycka till *ler*


Detta  var en liten inblick i det afrikanska köket och vad vi åt till middag igår och en sak är säkert vi njöt alla av denna gudagoda måltid *ler*


Våran djungelson är även intresserad av svensk husmanskost och som han mer än gärna  äter (och till motsattsen av vad mågna tror så har detta med griskött inget med religionen att göra ....utan det är en urgamal sed och kultur att inte äta griskött  men som har blivit kopplad till  deras religion ...som så mycket annat som egentligen inte har med religionen att göra  :))).....dessutom älskar våran ibni surströmming *skrattar* .... Jag håller även på att lära min goe djungelson att laga svensk mat  och Shamarke är en mycket duktig och ivrig elev  *skrattar*


Jag och Shamarke kommer garanterat att komma tillbaka med fler afrikanska

recept ...för vi lagar mat tillsammans lite nu och då  *ler*


Tack för titten och varmt välkomna åter *ler*


Crea diem


Varma kramar *ler*



 
 
Livsnjutaren

Livsnjutaren

17 september 2011 16:09

Mums, det låter verkligen gott!! Måste testas :)) Den där bamije...är det en ockra eller?? Det är gott med rätter där det hettar till lite.

Må gott och kram på dej.

http://www.tradgardslivet.blogspot.com

Berith

17 september 2011 17:13

Japp det är den Margareta :))

Tack vännen och kram tillbaka :))

 
Karin

Karin

17 september 2011 18:04

Så gott och roligt det måste vara! Jag tror han är glad att ha en svensk mammi, som lär honom vår matkultur! Vi har ju mer än brun sås.....
Kram och en fortsatt mysig helg!
Karin

http://pixelmojan.se

Berith

18 september 2011 07:34

Precis :))

Tack Karin , jag önskar dig detsamma ,
varma kramar :))

 
Ingen bild

Inga-Lill

19 september 2011 21:41

Jag skulle kunna prova detta när gubben är borta men ingredienserna är lite svåra att få tag på här uppe. Fast någon gång kanske, jag och sonen gillar nya ovanliga och kryddstarka rätter men gubben, glöm det finns inte en chans. Så fort jag pratar kryddor så är det salt som gäller för denne man, hos mig är detta det minsta jag använder men väl alla andra sorter.

Kramar.

Berith

19 september 2011 22:28

Ja gubbarna kan vara lite svåra på den fronten ;))

Varma kramar :))

 
Marina

Marina

11 oktober 2011 19:08

Hej Berith

Om jag inte minns fel så skrev jag ett kommentar i denna blogginlägg om Afrika som du har namngett din blogg här. Varför blev inte min kommentar godkänd för publicering. Skrev här för MINST en vecka sedan. Hör av dig via min gästbok sedan när du har läst detta.

Önskar dig en toppenhärlig kväll.
Kram min vän.

Vänliga kvällshälsningar

http://hem.passagen.se/yamahatjej

Berith

12 oktober 2011 06:53

Jag har godkänt alla kommentarer som kom i inlägget om Afrika ...så din komentar kom kanske inte fram ...det kanske blev något fel på vägen ?? Inte vet jag ...men alla kommentarer som jag fått har jag godkänt ...

Varma kramar

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Berith - 15 december 2011 07:00

Jag är tvåhänt , dvs , jag skriver med höger , men kan även skriva med vänster hand , om jag vill och har lust , men det blir dock inte vackert ....inte för att jag har någon  vidare handstil då jag skriver med höger hand heller , men det blir be...

Av Berith - 14 december 2011 07:00


Jag har alltid skrivit mycket , ändå från den dagen jag kunde sätta ihop bokstäver till ord och bilda meningar med orden , så har jag plitat ner rader i form av texter , berättelser och  dikter . Skrivandet har alltid varit och är en ventil för...

Av Berith - 13 december 2011 08:30

Nattens luciavaka tillsammans med Bolidenungdommarna utspelade sig Bolidenskolans gymnastikhall där luciacupen i innebandy gick av stapeln , arrangerat av Skolif och ungdomms- gården och jag var naturligtvis på plats , dock inte som förälder ...

Av Berith - 12 december 2011 07:00

Lördagmorgon vaknade Bolidenborna upp till denna underbara syn ...den efterlängtade snön kom och den kom med råge ...smygmotion för gubben ...och ja för min del också ....för jag fick plumsa en hel del på min morgonrunda *ler*     Och ...

Av Berith - 9 december 2011 07:00


På möljigheternas torg i Skellefteå , under eller rättare sagt , framför den stora adventsgranen , har de en stor adventskalender , eller snarare ett plank med en hemtrevlig dörr på som ska symbolisera en adventskalender och vaje dag klockan to...

Ovido - Quiz & Flashcards